Babka jajowata

Jesteś tutaj: Home / Encyklopedia ziół / Babka jajowata

Nazwa: Babka jajowata, Plantago ovata

Zastosowanie:

Babka jajowata daje nam z natury to co najlepsze. Z tej rośliny pozyskuje się cenne ziarna i łuski nasion,które znajdują szczególne zastosowanie w przypadku zaparć,czy zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Nasiona zawierają duże ilości błonnika, który jest najsukteczniejszym, naturalnym lekiem w przypadku regulacji pracy jelit.

Pomaga w zmniejszeniu ryzyka zawału serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez prawidłowe wiązanie i wydalanie kwasów żółciowych.

Babka jajowata dzięki swoim właściwościom jest również pomocna dla osób z nadwagą oraz pragnących schudnąć. Błonnik mimo swojej niskokaloryczności daje uczucie sytości i niweluje uczucie nieustannego głodu. Należy pamiętać, że przy stosowaniu wszelkich preparatów z błonnikiem trzeba pić duże ilości wody,bowiem pęcznieją one w jelitach i przy jej zbyt małej ilości,mogą powodować odwrotny skutek nasilając zaparcia.

Bibliografia:

  1. Steven Foster,Linda B.White, Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa. Środki stanowiące alternatywę dla leków dostępnych w aptekach, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2012.

  2. https://www.teline.fr/en/photos/plantaginaceae/plantago-ovata#photo-3 dn. 10.04.2018 photo: Abdelmonaim Homrani Bakali

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8310991 dn. 10.04.2018

  4. http://www.kadampsyllium.com/psyllium-seed.html dn. 10.04.2018

  5. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/plantago-ovata dn 10.04.2018

Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. 

Koszyk

Brak produktów w koszyku.