Cynamon cejloński

Jesteś tutaj: Home / Encyklopedia ziół / Cynamon cejloński

Nazwa: Cinnamomum verum, Cinnamonum Zeylanium

Zastosowanie: 

Cynamon cejloński jest jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni całego świata. Pierwszym i najważniejszym zadaniem przed użyciem go, jest jego prawidłowe rozpoznanie. Na rynku znajduje się bowiem mnóstwo cynamonu bez właściwości i walorów, które zawiera tylko i wyłącznie cynamon cejloński. Najpowszechniej spotykany, niemal we wszystkich sklepach spożywczych – cynamon cassia. Jest on pochodzenia chińskiego, ma ciemnoczerwony-ciemnobrązowy kolor i ostry smak. Kupowany w laskach łatwo rozróżnić, ma bowiem ładne, zgrabne, grube rurki, podczas gdy cejloński ma kilka,kilkanaście cieniutkich warstw i nierówną powierzchnię. Istotna jest też kwestia kumaryny, prawdziwy cynamon cejloński nie zawiera jej prawie wcale.

Cynamon cejloński ma wielowymiarowy smak, który może być wykorzystywany na wiele sposobów w kuchni. Warto jednak przyjrzeć się jego właściwościom,nierzadko leczniczym.

Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, wspomaga proces usuwania tłuszczów z wątroby, wspomaga również proces trawienia. Cynamon pobudza, rozgrzewa, poprawia metabolizm.

Bilbiografia:

  1. Steven Foster,Linda B.White, Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa. Środki stanowiące alternatywę dla leków dostępnych w aptekach, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2012.
  2. https://naturaonline.pl/cynamon/ dn. 17.11.2017
  3. http://www.srilankabusiness.com/blog/ceylon-cinnamon-reigns-supreme-in-the-global-cinnamon-market.html  dn. 17.11.2017

Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.

Koszyk

Brak produktów w koszyku.