Ostropest plamisty

Jesteś tutaj: Home / Encyklopedia ziół / Ostropest plamisty

Nazwa: Ostropest plamisty, Milk Thistle, Silybum marianum

 

Zastosowanie:

Ostropest to najlepszy środek chroniący i regenerujący wątrobę. Roślina ta chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem wywołanym przez wolne rodniki,hamuje wytwarzanie leukotrienów. Ostropest zmienia także strukturę błon komórkowych wątroby,dzięki czemu wszelkie toksyny mają utrudniony dostęp,oraz pobudza przepływ żółci wspomagając trawienie. Skuteczność substancji czynnej wchodzącej w skład ostropestu – sylimaryny potwierdzono ponad 300 badaniami. Czyni to ostropest jedną z lepiej poznanych i przebadanych roślin.
Ostropest pobudza wątrobę do produkcji nowych komórek, co jest szczególnie ważne po kuracjach antybiotykowych.
Ostropest plamisty można spotkać pod wieloma postaciami: mielony, ziarna,czy ekstrakty ze standaryzacją na odpowiednią ilość sylimaryny.
Co ciekawe, nasiona ostropestu można stosować jako przyprawę do różnych potraw. Wystraczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię i prażyć 2 minuty, następnie przestudzić,zmielić i stosować jako dodatek do potraw.

 

Bibliografia:
1) Steven Foster,Linda B.White, Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa. Środki stanowiące alternatywę dla leków dostępnych w aptekach, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2012.
2) http://www.aphotoflora.com/d_silybum_marianum_milk_our_ladys_thistle.html dn. 22.08.2017

 

Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.

Koszyk

Brak produktów w koszyku.